Πάνος Κύρκος: Πρωταθλητής και στο sim racing με την Omega Racing Team

Link για την original συνέντευξη του Νώντα Δουζίνα απο τους 4Τροχους

https://www.4troxoi.gr/agones/diethneis-agones/panos-kyrkos-protathlitis-kai-sto-sim-racing-me-tin-omega-racing-team/

Ο γνωστός από τους αγώνες ράλλυ, αναβάσεων και ταχύτητας, Πάνος Κύρκος, πρόσφατα κατέκτησε έναν “sim racing” τίτλο στο διαδικτυακό F1Axion, με την Omega Racing Team.

Με αυτή την αφορμή, επικοινωνήσαμε με τον Πάνο Κύρκο, ο οποίος μας μίλησε για τη συμμετοχή της ομάδας του και συνολικά, την άνοδο του sim racing. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός, ότι οι αγώνες σε προσομοιωτές προσελκύουν ακόμη και οδηγούς Formula 1 όπως οι Max Verstappen, Lando Norris κ.α., ενώ το ενδιαφέρον για αυτούς εκτοξεύθηκε, με αφορμή την πανδημία.

Η Omega Racing Team, στην οποία εντάσσεται ο Πάνος Κύρκος αναδείχθηκε τιτλούχος στο πρωτάθλημα sim racing της F1Axion, με αυτοκίνητα κατηγορίας GT3, που περιλάμβανε 12 αγώνες και συγκέντρωσε συμμετοχές από 11 ομάδες και 33 οδηγούς.

Διαβάστε όσα μας είπε ο Πάνος Κύρκος για την ομάδα του και το πρωτάθλημα sim racing F1Axion

Πάνο, θα ήθελες να μας μιλήσεις για την ομάδα σας; > “Είμαστε η Omega Racing Team, που αποτελείται συνολικά από 15 οδηγούς. Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, συμμετείχαμε 3 οδηγοί. Ο Φώτης Δήμας, πρώην μηχανικός μονοθεσίων Formula 3, ο Χάρης Μητρόπουλος, οδηγός καρτ και πρωταθλητής dragster με μηχανές και εγώ. Κοινό μας στοιχείο; Όλοι έχουμε το ίδιο πάθος, το motorsport, και ασχολούμαστε ενεργά με το sim racing από το 2018”.

Omega Racing Team

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του πρωταθλήματος F1Axion; Το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχαμε φέτος, διοργανώθηκε από την F1Axion. Κάθε χρόνο, η F1Axion διοργανώνει ένα πρωτάθλημα F1 και ένα κατηγορίας GT3. To μότο τους “as real as it gets”, καταδεικνύει ότι προσομοιώνονται τα πάντα στο 100%. Οι κανονισμοί είναι ίδιοι με του πραγματικού πρωταθλήματος GT3 και υπάρχουν αγωνοδίκες, που κρίνουν τα συμβάντα του αγώνα. Κάθε αγώνας μεταδίδεται ζωντανά με σχολιασμό στο YouTube F1AxionTV, από το κανάλι στο Youtube. Είναι ίσως από τις καλύτερες διοργανώσεις Παγκοσμίως”.

Τι περιλάμβανε το φετινό πρόγραμμα; > Το φετινό πρωτάθλημα συγκέντρωσε 33 συμμετοχές, από τις οποίες δημιουργήθηκαν 11 ομάδες με στόχο τον τίτλο. Έπρεπε να εκκινήσουμε σε 12 αγώνες, οι 3 εκ των οποίων είχαν διάρκεια δύο ωρών και οι υπόλοιποι, διάρκεια μιας ώρας. Αγωνιστήκαμε εικονικά σε γνωστές πίστες, όπως Zolder, Zandvoort, Nurburgring, Silverstone, Paul Ricard, Kyalami, Bathurst, Monza, Spa, Brands Hatch, Suzuka και Laguna Seca”.

“Πριν από κάθε αγώνα είχαμε μια εβδομάδα προπόνησης. Σε αυτό το διάστημα, ρυθμίζαμε το αυτοκίνητό μας ώστε να συμπεριφέρεται σωστά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, φροντίζοντας για τη φθορά των ελαστικών. Οι ρυθμίσεις που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στα αυτοκίνητά μας, είναι ίδιες με τις ρυθμίσεις που θα κάναμε και στην πραγματικότητα”.

Omega Racing Team

Με ποια αυτοκίνητα συμμετείχατε; > “Η Omega πήρε μέρος στο πρωτάθλημα με δύο ομάδες. Την Omega Racing Blue με τα Audi R8, αποτελούσαμε εμείς, ενώ στην Omega Racing Red με τα Ferrari 488 εντάσσονταν οι Λεωνίδας Τσιναρέλης, Βαγγέλης Κληρονόμος και Γιάννης Τασσόπουλος , οι οποίοι τερμάτισαν στην ιδιαίτερα τιμητική 4η θέση, αφού ο συναγωνισμός ήταν πολύ έντονος”.

Πώς λέγεται ο εξομοιωτής αυτής της διοργάνωσης sim racing και ποιο είναι το έπαθλο για τους νικητές; > “Ο τίτλος του εξομοιωτή στον οποίο βασίστηκε η διοργάνωση είναι το Assetto Corsa Competizione. Οι 3 νικητές της πρωταθλήτριας ομάδας κερδίζουν από μια τιμονιέρα εξομοιωτή της Logitech”.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το παιχνίδι; > “Είναι πολύ ρεαλιστικό. Προσομοιώνει την συμπεριφορά ενός αγωνιστικού GT3 σε συνθήκες στεγνού και βρεγμένου οδοστρώματος, τη διαφορά μεταξύ καινούριου και φθαρμένου ελαστικού, καθώς και όποια αλλαγή γίνεται στο στήσιμο του αυτοκινήτου”.

Omega Racing Team

Μπορεί να συγκριθεί ένας εξομοιωτής με την οδήγηση ενός πραγματικού αγωνιστικού; > “Ένας εξομοιωτής δε μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία την αληθινής οδήγησης, αφού δεν υπάρχουν οι δυνάμεις που δέχεται ένας οδηγός στην πραγματικότητα, ούτε η αίσθηση του φόβου. Σίγουρα όμως, εξασκεί την αντίληψη. Ο τρόπος για να πας γρήγορα στον εξομοιωτή και στην πραγματικότητα είναι ίδιος! Πρέπει να γίνεις σταθερός, ενώ με την εξέλιξη, αντιλαμβάνεσαι πολύ πιο εύκολα τα οδηγικά λάθη. Μαθαίνεις να δίνεις έμφαση στη λεπτομέρεια κατά την οδήγηση”.

Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι οδηγοί προπονούνται σε προσομοιωτή… > “Ναι, γιατί ένας καλός εξομοιωτής μπορεί να βοηθήσει έναν οδηγό. Δεν είναι τυχαίο πως οδηγοί της F1, όπως οι Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris κ.α., συμμετέχουν αρκετά συχνά σε αγώνες σε εξομοιωτή. Επίσης, ορισμένοι πολύ καλοί οδηγοί σε εξομοιωτή, έδειξαν πως μπορούν να πάνε γρήγορα και στην πραγματικότητα. Οπότε, και το sim racing μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλό φυτώριο οδηγών”.

Omega Racing Team

Πόσο δύσκολη ήταν η προσπάθειά σας, στο δρόμο προς τον τίτλο του Πρωταθλήματος GT3; > “Το επίπεδο στο φετινό πρωτάθλημα, ήταν το πιο υψηλό που έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο sim racing, έχουμε πολύ γρήγορους οδηγούς ως χώρα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες έχουν κατακτήσει σημαντικές θέσεις και σε παγκόσμιους θεσμούς. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος, λοιπόν, ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση”.

Ποιο είναι το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν sim racing και ποιες είναι οι δικές σας προθέσεις > “Το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Φέτος, λόγω της πανδημίας είχαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, οπότε ήταν εφικτή η συμμετοχή. Του χρόνου, όταν και ελπίζουμε να έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, ίσως να μην είναι εφικτή η συμμετοχή, μιας και αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο προετοιμασίας”.